Kezdőlap » Blog » A legfinomabb kakaós csiga

A legfinomabb kakaós csiga

A kakaós csiga szinte minden gyerek kedvence. A gyerekeim is imádják, ahogy én is. Nagyon szeretjük a puha, foszlós kakaós csigát, melynek folyós kakaós krém van a közepén.

Sokáig kerestem a tökéletes receptet, ami nem lesz kemény és száraz. Végül megtaláltam:

Hozzávalók a kakaós csigához:

A tésztához:

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 0,5 dl tej
  • 5 evőkanál olaj (én inkább 10 dkg margarint használtam)
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 csipetnyi fahéj (elhagyható)

A töltelékhez:

  • 6 dkg olvasztott margarin
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A kakaós csiga elkészítése

A hozzávalókat összedolgoztam. (Az eredeti recept szerint a túrót át kellene nyomni, de robotgéppel is könnyen el lehet dolgozni. És ha maradt is a tésztában egy-egy nagyobb túrórög, az sem rontotta el.)

Miután a tészta összeállt, lisztes deszkán fél centi vastagra nyújtottam.

A töltelékhez az olvasztott margarint összekevertem a cukorral és a kakaóval.

Feltekertem és kb. 1,5 cm-es csigákat vágtam belőle. Inkább több, kisebb csigát szoktam készíteni, mivel nem szeretem, ha a gyerekeim egy-egy kakaós csigába párat beleharapnak, majd ott hagyják, mert a mérete miatt nem bírják megenni.

A képen a feltekerés alatt lévő kakaóscsiga, forrása: saját készítés

Sütőben 180 fokon kb. 10-11 percig sütöttem. Ha tovább sütöd, akkor könnyen megég.

A képen a nyers és a megsütött kakaóscsigák. A képek forrása: saját készítés

Az eredeti recept szerint a töltelék hozzávalóit nem kell összekeverni, hanem a tésztát az olvasztott margarinnal kell megkenni, majd a száraz hozzávalókkal megszórni. Az úgy elkészített csiga viszont szerintem – és a családom szerint is – száraz volt. A megolvasztott és összekevert töltelékkel nehezebb dolgozni, de megéri a fáradtságot. Igaz, sütés közben kicsit kifolyt, de ettől csak még finomabb lett.

Javasolják, hogy sütés után érdemes még porcukorral is megszórni a kész péksütiket. Ezt a lépést kihagytam, mivel szerintem így is elég édes lett a kakaós csiga. Ha mégis szeretnéd megszórni, akkor érdemes megvárni amíg kihűl.

A tészta alapreceptjét máshoz is felhasználtam meg. Készítettem már fahéjas és almás csigát is belőle.

Ha neki állok sütni akkor rögtön egyszerre több adagot készítek el. Egy részét nyersen fagyasztom el, egy részét pedig sütve.

A kakaóscsiga fagyasztásáról itt olvashatsz bővebben: Kakaós csiga fagyasztása

Ha pedig nem tudod eldönteni, hogy nyersen vagy sütve tárold a kakaós csigát, akkor itt találsz egy kis segítséget a döntéshez: Nyersen vagy sütve érdemes a kakaós csigát lefagyasztani?

1 thought on “A legfinomabb kakaós csiga”

  1. Pingback: Szuper gyerekbarát szendvicsek -

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük