Skip to content
Kezdőlap » Blog » Anya, hogy vagy?

Anya, hogy vagy?

Nem tudom, miért van, de az anyasággal az anya, mint ember megszűnik. Senki sem érdekel már, mi van vele, hogy van, mit érez. Csak a baba számít és a háztartás.

Amikor látogatóba érkezik valaki egy frissen szült édesanyához, csak ritkán kérdezik meg tőle, hogy van. Ha meg is kérdezik, a válasz már ritkán érdekli őket. Inkább csak udvariasságból hangzik el a kérdés. Kérdezik a babáról, arról hogy jó baba-a, eszik-e rendesen, mennyit alszik, stb. Aztán pedig a választól függően jön egy ártatlannak szánt megjegyzés, hogy igen, jó, jó, de ezt így vagy úgy kellene csinálni.

És nézik, az édesanya mennyi háztartási teendőt lát el.

Lesik mekkora rend van, tudott-e port törölni, porszívózni és mennyi mosatlan pihen a mosogatóban. Főz-e napi szinten a párjára, aki keményen dolgozik azért, hogy a családnak mindene meglegyen.

Ami az egyiknek rendetlenség…..

Látják, hogy fáradt, kimerült. Segítségként pedig nem mosogatást vagy vasalást ajánlanak fel, hanem babázást. Hogy ők majd figyelnek a babára, amíg anya nyugodtan el tud mosogatni, ki tud vasalni vagy meg tud főzni.

Nem tudom, miért alakult így, de végtelenül szomorú vagyok. Egy frissen szült édesanyának nagyon sok lelki támogatásra van szüksége. Megerősítésre, hogy mindent jól csinál, még akkor is, ha ő úgy érzi, mindent elront.

Nyugodt percekre vágyik, amikor nem amiatt kell aggódnia, mikor lesz ideje elmosogatni vagy elvasalni azt a hatalmas kupac ruhát. Sokkal inkább arra, hogy abba a tudatban tudjon pihenni, hogy minden rendben van. Nyugodtan hajat mosni, meginni egy kávét, szoptatni vagy csak a babát magához ölelni.

Természetesen nekünk édesanyáknak is tanulnunk kell. Nem magunkra venni az olykor bántó megjegyzéseket, nem törödni a finom kis szúrkálódásokkal, hiszen tudjuk, mi mindent tőlünk telhetetőt megtettünk.

És meg kell tanulnunk segítséget elfogadni. Engedni, hogy a másik segítsen. Ha pedig nem tetszik az, amiben segíteni akarnak, akkor merni szólni, elmondani, hogy miben kellene segíteni. Ha nincs szükségünk segítségre a vasalásban, merjük mondani és merjünk kérni, hogy inkább mosogassanak el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük